Najrýchlejší McLaren všetkých čias sa volá Speedtail

Najrýchlejší McLaren všetkých čias má jednoduchý názov Speedtail a dokáže uháňať rýchlosťou až 403 km/h. Túto hodnotu z neho vyžmýkal testovací jazdec McLarenu Kenny Brack na trati v Kennedy Space Center vo Floride.

Rekord doteraz držal legendárny model F1 a jeho hodnota bola 386,4 km/h. Už na prvý letmý pohľad je však jasné, že Speedtail je nekompromisne účelne navrhnutý s cieľom dosiahnuť čo najlepšiu aerodynamiku. Netradičné kryty predných kolies sú toho jasným dôkazom. Karoséria je síce v prvom rade účelná, ale má v sebe aj eleganciu spájajúcú sa s brutalitou výkonov, ktoré je auto schopné podávať. Motor je dosť netradičný, ide totiž o osemvalcový, plynovo-elektrický hybrid s objemom 4.0 litra. Dopujú ho dve turbá a celkový výkon je astronomických 787 kW/1055 koní a 1150Nm. Na stovke je za približne 2,5 sekundy ale ešte šokujúcejšie pôsobí fakt, že na dosiahnutie 300 km/h mu stačí iba 13 sekúnd. Nuž, za takúto dobu sa aj niektoré moderné, lenivejšia autá ,rozgúľajú na stovku. 

McLaren Speedtail skutočne nebude auto veľmi použiteľné na bežné jazdenie po cestách. Jeho revírom budú jednozačne okruhy a väčšina bežných smrteľníkov sa ani tam nepriblíži k jeho limitom. Celkový počet vyrobených kusov s cenovkou 1 970 000 € už mimochdom pozná svojich budúcich majiteľov, keďže kompletne celá produkcia Speedtailu je už rezervovaná.